Det är väl ingen som har missat att Borås enda rockklubb Kashmir har fått lägga ner.
Här är den första artikeln som publicerades i Borås Tidning den
2003-08-14.

Länkar till fler artiklar :
Kulturdebatt: Omtanke om människors hälsa
[2003-08-27]
"Folk ska inte skadas"
[2003-08-20]
Brasseriet vill ha lite rättvisa
[2003-08-20]
Kashmir har utrett alla lokaler i Borås
[2003-08-20]
Kashmirs nedläggning upprör
[2003-08-20]
"Borås borde skämmas"
[2003-08-19]
"En modern häxprocess"
[2003-08-15]
   
Läs / Skriv Insändare till BTs: Kultursida  


Högt spel fällde Kashmir

Rockklubben Kashmir i Borås lägger ner sin verksamhet.
Orsaken är ett hot om vite från Borås stads miljöskyddskontor för överskridna ljudnivåer vid klubbens konserter.Ett problem som är omöjligt att lösa, enligt Kashmirs personal.


Kashmir lägger ner. Ljudvolymen knäckte rockklubben. Trion Anders Ahlbäck, Stefan Arontzon och Erik Norén orkar inte kämpa emot kommunen längre. foto anders robertsson
Musik. Rockklubben Kashmir har flera år varit ett högt uppskattat vattenhål för Borås musikintresserade ungdom. Slutsålda konserter har snarare varit regel än undantag och man har arrangerat spelningar med allt från lokala förmågor till såväl rikskända som utländska storheter.

Svenska och utländska media har uppmärksammat klubben och på så vis satt Borås på kartan som ett självklart stopp på vägen för turnerande artister.
Något som i sin tur givit lilla Borås ett musikliv som tidvis matchat betydligt större städers utbud.Men nu är framgångssagan all.

Miljöskyddskontoret i Borås beslutade i januari i år om att framlägga ett hot om vite om den av socialstyrelsen rekommenderade nivån om 100 decibel överskrids.

Känner sig motarbetadeBeslutet överklagades omedelbart och ligger nu hos miljödomstolen i väntan på beslut. Innan det kommer kan Kashmir fortsätta att arrangera konserter.

Men på rockklubben har de tröttnat.De känner sig motarbetade av kommunen och orkar inte driva verksamheten med ett hot om dryga böter hängande över sig.

Anders Ahlbäck, Stefan Arontzon och Erik Norén utgör stommen i Kashmirs personal och de är djupt besvikna över kommunens agerande i frågan.

- Vi tar folkhälsoproblemet med hörselskador på största allvar och vi har verkligen gjort allt vi kan för att bemöta kommunens krav om en sänkt ljudnivå. Men i praktiken är det tekniskt omöjligt att arrangera livekonserter i så små lokaler som vi har och samtidigt leva upp till socialstyrelsens rekommenderade ljudnivåer.

Testat dämpande material
De menar att ljudnivån enbart från ett oförstärkt trumset i en mindre lokal överskrider gränserna och lägger man sedan till resten av instrumenten så är det en omöjlighet att genomföra livespelningar i mindre klubblokaler utan att bryta mot lagen.

- Vi har testat med olika dämpande material i väggarna, vi har undersökt möjligheterna att skärma av trumsetet och vi har till och med övervägt att be artisterna spela försiktigare. Men vem som helst med lite insikt i musikbranschen vet att det inte går att sänka volymen på ett trumset. Om vi verkligen gör allt vi kan för att dämpa nivåerna hamnar vi ändå på runt 104 decibel. Med lägre volym förstörs ljudbilden.

Men det är inte bara hotet om böter som drivit Kashmir mot sitt beslut att lägga ner verksamheten.De känner sig överkörda av kommunen som inte har visat någon form av samarbetsvilja för att lösa problemet.

- Vi har presenterat en rad kompromisser för att kunna få fortsätta med vår verksamhet men kommunen verkar inte ens intresserad av att föra en dialog. De kommer hit och mäter i hemlighet och enda gången vi hör av dem är när de presenterar resultaten.

50 personer i riskzonen
Kashmir menar att det borde gå att arbeta på andra sätt än att bara sänka volymen.

- Vi har kommit fram till att under en konsert är det ungefär femtio personer som befinner sig i vad vi kan kalla riskzonen. För att undvika att dessa personer skadas säljer vi öronproppar till självkostnadspris och vi har diskuterat att placera upp monitorer med information om ljudnivåerna, men inga av våra förslag eller argument har ens kommenterats av kommunen, det är som att prata till en vägg. De känns som om de trivs med att se oss som ett miljöproblem, att de inte vill ha någon dialog eller arbeta aktivt för en lösning.

Birger Bergeå är den person på miljöskyddskontoret i Borås som har hållit i frågan om Kashmir. Han säger sig ha förståelse för problemen men menar också att han är tvingad att följa de riktlinjer som är uppdragna av socialstyrelsen.

Han menar också att det vore ett rent tjänstefel om han gick in som konsult och hjälpte Kashmir att lösa problemen med ljudnivåerna och att det är därför han inte kunnat föra den typen av dialog.

Dessutom berättar han att man på socialstyrelsen redan nu arbetar på ett beslut att sänka det så kallade ekvivalentvärdet (övre medelvärdet) från 100 till 97 dB, vilket i praktiken skulle göra det omöjligt att arrangera små konserter i små lokaler i framtiden.

Kashmir menar att det är uppenbart att de ansvariga beslutsfattarna har en begränsad kontakt med verkligheten.

- Med dessa beslut underminerar socialstyrelsen hela musikkulturen. Att sätta sådana nivåer är som att förbjuda de små scenerna. Det i sin tur är som att förbjuda läroperioden och kräva att alla skall vara proffs med en gång.

Lånad från Borås Tidning : Länk till artikeln
Av Anton Hedberg

Publicerad: 2003-08-14 05:58